Munsår

Munsår består oftast av små vätskefyllda blåsor som sätter sig på och omkring läpparna. Munsår kan uppstå av förkylningsvirus eller bakterier. Den vanligaste orsaken är dock herpes.


MunsårMunsår – oftast herpes

50-70 procent av Sveriges befolkning bär på viruset som ger munherpes. Hos de flesta märks aldrig några symptom men hos en tredjedel av de smittade kommer herpesutbrott då och då med blåsor och sår på läpparna som ett resultat.

Ofta framkallas utbrottet av att immunförsvaret på något sätt är i obalans. För kvinnor kan mensen trigga igång viruset.

Symptom för herpes

Det första symptomet på ett herpesutbrott är att det sticker och pirrar runt munnen. Ibland får man feber, muskelvärk och svullna lymfkörtlar i halsen.

Behandla tidigt

Har du haft ett herpesutbrott är det lätt att känna igen symptomen och veta när det är dags att påbörja behandlingen. När blåsorna har börjat komma är du redan sent ute. Det brukar ta en dryg vecka innan blåsorna spruckit, blivit sår och läkt. Det är viktigt att inte riva på herpesblåsorna eftersom viruset då kan sprida sig ytterligare.

Har du svår herpes med tätt återkommande utbrott kan läkare skriva ut medicin som lindrar symtomen och förkortar utbrottet något. Idag finns också krämer, plåster och tabletter som kan köpas utan recept på apoteket. Det finns ännu inget läkemedel som kan ta bort herpesviruset helt ur kroppen.

Munherpes smittar

Munherpes är mycket smittsamt, därför bör du undvika närkontakt från det att du märker av de första symptomen till dess att utbrottet är över. Så fort du rört vid blåsorna med fingrarna bör du tvätta händerna.

Om du har oralsex är det bra att använda kondom eftersom herpes kan spridas till underlivet.

Herpes vid graviditet

Om du får ett herpesutbrott under graviditeten bör du kontakta din mödravårdscentral för att få rådgivning. Munherpes förs inte över till fostret men det är viktigt att inte föra över smittan till barnet vid förlossningen. Herpes kan hos ett nyfött barn medföra allvarliga sjukdomar.

Det är inte så vanligt att barn som är smittade med herpes får blåsor runt munnen. Istället kan de få influensaliknande symptom. Då är det viktigt att de stannar hemma från förskola eller skola.

Många läkemedel som används för att behandla herpes hos vuxna får inte ges till barn. Har barnet fått blåsor runt och i mun kan det vara svårt att få ner mat. Prova med kall dryck och kall mat och ge tabletter för att lindra smärtan.

När munsår inte är herpes

Munsår som inte beror på herpes kan uppkomma vid förkylning. Ofta sätter sig blåsorna inte bara runt munnen utan också inne i munnen och på tungan. Blåsorna brukar läka av sig själv inom en vecka. Det finns lindrande tandkrämer och salvor på apoteket.

Svinkoppor kan också ge blåsor som liknar herpes runt munnen. Till skillnad från ett herpesutbrott förekommer blåsorna då över hela kroppen.

Sprickor

Ibland bildas sprickor i mungiporna som kan vara svåra att bli av med. De kan påminna om munsår. Ibland kan sprickorna bero på järnbrist eller vara en svampinfektion. På apoteket finns bra läkemedel för den här typen av munsår.