Afte

Afte är en inflammation i munslemhinnan som ger blåsor, kratrar och sår i munnen.


Symptom – blåsor i munnen

Afte

Afte – ett vitt kraterliknande sår i munnen som gör väldigt ont vid beröring.

Det finns olika typer av afte, men de ser oftast ut som grunda kraterliknande vit/gula sår med en röd ring runtomkring sig. Afteblåsorna eller såren sitter inuti munnen och gör väldigt ont vid kontakt.

Smitta och orsaker

Afte smittar inte. Man vet dock inte varför vissa får afte och andra inte, eller vad afte kommer ifrån.

De personer som drabbas av afte får ofta återkommande problem med afte. Många forskare tror att detta beror på att afte är en autoimmun sjukdom. Alltså att immunförsvaret av misstag attackerar vävnaden i slemhinnan.

Man vet också att afte oftast kommer om du har tillfälligt nedsatt immunförsvar eller när du har skadat dig i munnen exempelvis bitit dig i kinden eller liknande.

En del personer med afte har även andra associerade autoimmuna sjukdomar.

Ungefär två procent av svenskarna har dessa besvär.

Afte hos barn

Det är vanligt att barn drabbas av afte. Om ditt barn har feber och inte vill äta på grund av att blåsorna gör ont ska du söka vård på en vårdcentral.

Behandling

Afte kan inte botas, utan det läker av sig själv med tiden. De flesta afteblåsor läker ut av sig själv inom tio dagar.

Däremot kan symptomen lindras under tiden.

Lindra symptomen och smärtan

Det finns salvor som du kan sätta på såret som antingen bedövar eller som sätter sig som en skyddande hinna över såret.

Receptfria värktabletter kan också lindra om det är svårt att nå med salvan. Även vissa munsköljer kan lindra.

Det kan vara svårt att äta en viss typ av mat så som knäckebröd och annat som lätt kan komma åt såret och göra ont. Därför är mat som soppa, yoghurt, kräm och filmjölk väldigt uppskattat, speciellt hos barn.

Om det gör ont när du borstar tänderna ska du använda en tandkräm som inte innehåller ämnet natriumlaurylsulfat. Dessa är milda för en känslig munslemhinna.

Rådgör val av behandling med din läkare eller tandläkare. Vid riktigt allvarlig smärtproblematik kan det via specialistklinik bli aktuellt med tabletter med kortison eller immunhämmande läkemedel.

Olika typer av afte

De finns tre olika typerna av afte: Minor afte, Major afte och Herpetiforma ulcerationer.

Minor afte är den vanligaste typen av afte och drabbar 85 procent av fallen. Minor afte innebär en till fyra små kraterliknande vita blåsor som försvinner av sig själv efter tio dygn.

Major afte är större sår och djupare sår i munnen, mellan en till tre centimeter i diameter. Dessa kan även finnas i svalget, gommen och på läpparna. De tar tid att läka ut, ibland flera månader och kan även lämna ärr efter sig.

Herpetiforma ulcerationer är en typ av afte som är väldigt ovanlig. Men de som drabbas får väldigt många afteblåsor i munnen samtidigt.