Höstblåsor

Höstblåsor som bildas i mun och svalg kan vara obehagliga men oftast helt harmlösa. Blåsorna orsakas av ett virus, coxsackievirus, och är mycket smittsamt. Har du haft viruset som barn är det sällsynt att du får det som vuxen. Det är vanligast att man drabbas före 10 års ålder.


Höstblåsor foto-MidgleyDJ

Höstblåsor. Foto: MidgleyDJ

Höstblåsor – ett virus

Coxsackieviruset brukar uppträda i slutet av sommaren och i början av hösten. Därför kallas blåsorna ofta för höstblåsor.

Ett annat namn på höstblåsorna är hand- fot- och munsjuka. Just för att blåsorna sätter sig nämligen inte bara i munnen utan kan även förekomma på händer, fötter och skinkor.

Symptom

Blåsorna brukar vara röda och vätskefyllda. De kan sätta sig på läpparna, på kindernas insida, på och under tungan och i gommen. Ibland kan det bli små sår när blåsorna går sönder.

Oftast försvinner de inom en vecka. Sjukdomen kan ibland ge feber men inte höga temperaturer.

Smittsamt

Om höstblåsorna har börjat uppträda i en förskolegrupp eller på en skola är det svårt att undvika att själv bli smittad. De vanliga råden att tvätta händer och undvika närkontakt med sjuka är alltid bra. Men den som börjat få blåsor har redan burit smittan i flera dagar och hunnit smitta många innan symtomen börjat ge sig till känna.

Tiden från att du smittas till att viruset bryter ut brukar vara tre till sju dagar. Viruset sprids via näsa, hals och blåsor. Vatten och föda bär inte på smitta.

När barn drabbats

När små barn får höstblåsor kan det vara besvärligt för dem att äta. Om barnet är friskt i övrigt gör det inte så mycket om barnet får i sig lite mindre mat under några dagar. Flytande föda så som fruktsoppor, filmjölk och saft kan vara ett sätt för barnet att få i sig vätska och lite näring. Kylda drycker fungerar ofta bättre än varma, som kan gör ont.

Behandling

Höstblåsor läker utan någon behandling och det är ingen fara om barnet går till skolan. Om barnet har feber och mår dåligt är det förstås bra att stanna hemma och vila.

Om barnet är över tre månader kan du ge smärtlindrande medicin enligt instruktionen på förpackningen.

Som gravid är det viktigt att vara noggrann med hygienen och undvika kontakt med barn som drabbats av höstblåsor. Barnet i magen kan nämligen också påverkas av viruset.

Sök vård om

Stiger febern över 39 grader bör du kontakta en vårdcentral för att utesluta andra sjukdomar.

Om besvären kvarstår i mer än två veckor bör man kontakta en vårdcentral. Det kan då vara andra sortes blåsor exempelvis från svampinfektion, nedsatt immunförsvar eller bakterieangrepp.

Besvären kan också bero på munhygien eller en tandprotes. Sök då vård hos en tandläkare.